Saskia Burgerhout

Ik weet uit ervaring hoe het is om AAN te staan en overspannen/burn-out te raken

Als zeer nieuwsgierige en gedreven doener struikelde ik drie keer over het overspannen/burn-outdraad. Doen, wilskracht en ambitie zijn mij met de paplepel ingegoten. Ontspannen niet. Niets doen stond voor luiheid. Je ging door tot je erbij neerviel. Dat nam ik iets te letterlijk.

Na 2x overspannen thuis te hebben gezeten, 2x burn-out te zijn geweest en 1x 80% te zijn afgekeurd in de WIA heb ik de nodige ervaringsdeskundigheid opgebouwd. Ik ken de triggers, de valkuilen, de grote adrenalinehoogtes en de meedogenloze duisternis. En ik ken berusting en vertrouwen.

Sinds mijn 25e investeer ik in groeien in bewustzijn en persoonlijk leiderschap. Al vanaf mijn basisschooltijd ben ik gefascineerd door menselijk gedrag. Observeer ik, verwonder en ga ik onderzoekend in gesprek.

Schade en schande

Door schade en schande weet ik hoe belangrijk het is om goed voor jezelf te zorgen door balans te creëren tussen spanning en ontspanning. Want als ik ontspannen ben, zorg ik goed voor mezelf, maak ik mezelf minder druk en weet ik te prioriteren. Voel ik echte verbinding met mijn man Stef. En geef ik mijn kinderen James (7 jaar) en Vera (5 jaar) een veilige en liefdevolle basis.

Binnen de Ontspan Academie combineer ik mijn werkervaring als projectmanager en veranderconsultant, mijn opleidingen Bedrijfskunde, Medische basiskennis en Transpersoonlijke coaching en mijn ruime ervaring en kennis over spanning en ontspanning.

Meer ontspannen leven

Ik werk gestructureerd, weet snel overzicht te creëren, blokkades te identificeren en zet vanaf het begin jouw bewustzijn en persoonlijk leiderschap aan. Met als resultaat meer ontspannen in je leven en persoonlijke transformaties. Niet alleen voor jou, maar ook voor je omgeving.

De missie van de Ontspan Academie is een golf van ontspanning door Nederland te laten bewegen. Stel je voor dat alle Nederlanders weten hoe te ontspannen, weten wat voor hen persoonlijk werkt en dit hebben geïntegreerd in hun dagelijkse leven? Dat ze stresssignalen herkennen en hier op anticiperen, beter voor zichzelf zorgen en liefdevolle relaties hebben met hun dierbaren.

Mijn aanbod is echt voor doeners die de wereld mooier willen maken. Doeners die durven te experimenteren om te leren en nieuw gedrag te integreren.

Waarom ik je kan helpen ontspannen in jouw leven te integreren

Ik help gedreven mensen, die continu AAN-staan, ontspannen in hun leven te integreren zodat ze moeiteloos kunnen leven en balans weten te creëren.

Voor ik mijn studie Bedrijfskunde voor de Financiële sector had afgerond, had ik al een contract op zak als young potential binnen KPN. De wereld lag aan mijn voeten. Binnen een jaar had ik als projectmanager de verantwoordelijkheid over grote miljoenenprojecten en zette ik samen met mijn projectteam mooie resultaten neer. Perfectionisme, passie en leergierigheid enerzijds en niet geleerd te hebben hoe te ontspannen anderzijds bezorgden me op 27-jarige leeftijd mijn eerste burn-out.

Alarmsignaal

In een paar weken tijd voelde mijn lichaam als dat van een oud vrouwtje. Ik vertrouwde mijn lichaam niet meer en durfde niet verder dan tien minuten van huis te lopen. Bang dat ik zou flauwvallen met niemand bekend in de buurt.

Hoe gek het ook klinkt toen ik hoorde dat de diagnose burn-out was, was ik blij dat ik 27 was en niet 40. Ik zag het als een alarmsignaal van mijn lichaam om beter voor mezelf te gaan zorgen. Een verdiepingsreis van verschillende therapieën en trainingen gaf me steeds meer inzicht in mijn geschiedenis, gedrag en gedachten.

Ik weet uit ervaring hoe het is om AAN te staan en overspannen/burn-out te raken

Als business consultant bij Atos Consulting werd ik direct verliefd op het vak ‘organisatie-verandermanagement’. Al van jongs af aan ben ik nieuwsgierig naar mensen. Waarom doen ze wat ze doen? Zeggen ze het één maar doen ze het andere? Wat is hun achtergrond en wat vinden ze belangrijk in het leven?

Voor mijn scriptie deed ik onderzoek naar rationaliteit en besluitvorming. Waarom nemen mensen op basis van dezelfde informatie verschillende beslissingen? Als verandermanager hield ik me bezig met het begeleiden van medewerkers van de huidige situatie naar de gewenste situatie door middel van trainingen en communicatie gericht op kennis- en gedragsverandering. Met succes implementeerde ik nieuwe werkwijzen, optimaliseerde ik de samenwerking tussen teams en begeleidde ik reorganisaties.

Stresssignalen

Echter, op mijn 31e viel ik weer uit. Gelukkig had ik de stress signalen herkend – hoofdpijn, hyperventilatie, piekeren, onrustige nachten zonder diepe slaap, extreme onzekerheid die ik verbloemde met nog harder werken, de mentale capaciteit waar ik steeds harder aan moest trekken – en bleef het bij overspannen zijn.

Mijn projectmanagement, verandermanagement en transpersoonlijke coaching kennis en ervaring zijn een gouden combinatie tot een succesvolle kernachtige en invoelende persoonlijke aanpak

Mijn fascinatie voor lichaamssignalen voedde ik met (Ohashi) shiatsu-workshops, reiki en de opleiding medische basiskennis. Bij de School voor Bewustzijn van Elisabeth de Koning leerde ik voor het eerst over de transpersoonlijke benadering. Een verademing na alle cognitieve en gedragsgerichte begeleiding. Niet meer allerlei sessies waarin ik mijn verhaal over nu en het verleden moest vertellen voordat we aan de slag konden met mijn kernvraag, maar in twee drie stappen zonder verhaal naar de kern, echt voelen en direct resultaat. Ook ontwikkelde mijn ‘helder voelen, zien en weten’ zich wat ik nu heel goed in mijn werk als veranderconsultant en coach kan inzetten.

Het leven ging voor de wind. Onze zoon James werd geboren, ik startte mijn eigen coaching & consultingbedrijf, we kochten een huis in Gouda, trouwden en ik werd zwanger van onze dochter Vera. Mooie opdrachten en cliënten volgden.

Van 80% afgekeurd naar ontspannen leven en werken

Abrupt kwam hier een einde aan, toen mijn vader alvleesklierkanker kreeg. Ondanks de zeer ingewikkelde verstandhouding, mijn uitdagende baan als manager van een wetenschappelijke start-up bij de Erasmus Universiteit en mijn jonge gezin, besloot ik onbewust mezelf aan de kant te zetten voor mijn vader. Achteraf voor twee jaar.

Een maand na zijn overlijden, herkende ik de bekende overspannen hoofdpijn en meldde ik me ziek. Schuldgevoelens naar mijn team, omdat ik niet voor ze kon staan, schaamte voor weer overspannen raken naar mijn professionele netwerk, schuldgevoelens naar mijn partner en kinderen omdat ik futloos was of plotseling in razernij kon uitbarsten tegen mijn kinderen van 1 en 3 jaar. De bange gezichten van mijn kinderen zal ik nooit vergeten. Van overspannen naar burn-out vlak voor de eerste lockdown, naar 80% afgekeurd in de WIA.

Bewust bezig gaan met ontspannen

Totdat een vriendin mij belde en schoorvoetend vroeg of ik tips voor haar had hoe te ontspannen. Onbewust startte ik een succesvol coachingstraject met haar. In de tussentijd kwam ik een enthousiaste holistisch tekentherapeut en systeemcoach tegen, pitchte ik het Ontspan Academie plan bij een orthomoleculair voedingstherapeut en een yogadocente en ontstond in negen maanden tijd een holistische, kernachtige aanpak om mensen te begeleiden ontspannen in hun leven te integreren. Niet als activiteit boven op andere bezigheden, maar als onderdeel van hun leven passend bij hun leefstijl.

En het mooie is dat sinds ik bezig ben met het werken aan mijn bedrijf en het begeleiden van cliënten en daardoor dagelijks bewust bezig ben met ontspannen, ik weer mijn capaciteiten en energie heb teruggekregen en weer vol passie kan meedraaien in de maatschappij. Op een ontspannen, gebalanceerde manier.

Waarom ik mensen wil leren ontspannen?

Daarvoor wil ik je vragen je ogen te sluiten en je voor te stellen hoe jouw leven eruit ziet als jij meer ontspannen bent en moeiteloos leeft. Hoe je je voelt, wat je doet en wat je laat. Wat jouw invloed dan is op je omgeving.

En stel je nu voor dat iedereen in Nederland weet hoe je stresssignalen herkent en weet wat voor hem/haar echt helpt om te ontspannen. De missie van de Ontspan Academie is bijdragen aan een ontspannen Nederland.