Van aan naar ontspannen met een bodyscan

Een moment vinden om te ontspannen in je drukke leven is uitdagend. Er gebeurt veel om je heen en je kunt overal aan meedoen, waardoor je continu AAN staat. Met 24/7/365 dingen te doen en te beleven, is het  lastig om je denken en doen te dimmen.

Creëer je balans

Doordat je continu AAN staat, overvraag je jouw lichaam en put je jezelf uit. Wil je dit stoppen? Creëer dan een  balans tussen inspanning en ontspanning, dat is het geheim. Deze balans zorgt ervoor dat je evenwichtig en veerkrachtig bent. Je stemt af in het moment en vindt daar rust en tevredenheid.

Ontspan via je lichaam

De kortste weg van AAN naar ontspannen loopt via je lichaam. Terwijl je gedachten bezig zijn met het verleden of de toekomst, is je lichaam altijd in het NU. Je lichaam is jouw beste vriend in ontspannen en helpt jou bij het aangeven van wat het NU nodig heeft.

Voel wat je nodig hebt met een bodyscan

Na een volle, drukke dag met veel denken en doen, helpt een bodyscan je om je lichaam weer te voelen. Met een bodyscan laat je de buitenwereld  een moment buiten en sta je met aandacht stil bij hoe het met jou gaat. Een bodyscan is als een luchtig gesprek met je lichaam, waarbij je met liefdevolle aandacht nagaat hoe je lichaam voelt, wat je voelt en wat je lichaam nodig heeft.

Doe je mee met de bodyscan?

Een bodyscan  doe je  staand, zittend of liggend. Door eerst je aandacht naar je ademhaling te brengen, word je rustig. De bodyscan doe je van je kruin naar je voetzolen of vanaf je tenen naar het puntje van je neus. Nieuwsgierig en zonder er iets van te vinden, check je millimeter voor millimeter wat je voelt.

  • Waar zit je ademhaling? Bij je borstkas, je buik of nog lager?
  • Is er spanning of ontspanning? Waar voel je spanning en waar niet?
  • Voelt het warm of koud? Voelt het overal hetzelfde of zijn er delen warm of koud?
  • Wat is de frequentie van je hartslag? Lukt het om je hartslag te voelen?
  • Waar voel je je hartslag?
  • Voel je je bloed door je aderen stromen? Hoe voelt dat voor jou?
  • Hoe voelt het aan de buitenkant van je lichaam en hoe aan de binnenkant?

Twee-staps ontspanmethode

Wellicht voel je je onrustig worden terwijl je dit leest. Heel begrijpelijk en herkenbaar! Mijn cursisten leer ik de twee-staps ontspanmethode. Hierbij onstpan je eerst actief door  wandelen, springen, dansen of losgaan op een bokszak. Daarna zit, lig of sta je stil, voel je na en doe je de bodyscan. Je raakt eerst de opgebouwde energie kwijt, zodat er ruimte is om te vertragen.

Ontspan-dag

Ben je benieuwd naar meer manieren van ontspannen of wil je begrijpen waarom je continu AAN blijft staan? Neem dan deel aan één van de ontspan-dagen van de Ontspan Academie.

Deel dit bericht